Photo
news23

NIEUWSBRIEF: OVERZICHT VAN NIEUWE AANKOMSTEN OP 1 JANUARI 2020

Chapô

Als onderdeel van onze nieuwsbrieven vonden we het passend om dit nieuwe jaar te beginnen met de belangrijkste innovaties die op 1 januari 2020 in werking zijn getreden.
We zullen deze verschillende punten kort analyseren op nationaal niveau en vervolgens op regionaal niveau.

Introduction

NATIONALE HYPOTHEEKLENINGEN

Sinds 1 januari 2020 beveelt de Nationale Bank van België aan dat de Belgische bankinstellingen en verzekeringsmaatschappijen voorzichtiger zijn bij het verstrekken van een lening waarvan het bedrag meer dan 90% van de waarde van het onroerend goed bedraagt.

Voorheen was het mogelijk om tot 125% van de aankoopprijs inclusief acquisitiekosten te lenen. Hoewel dit al geruime tijd niet het geval is, vindt de BNB dat de banken nog steeds te laks zijn en heeft daarom een ​​reeks drempels vastgesteld. Met andere woorden, u moet besparingen hebben voordat u financiering gaat krijgen voor de aankoop van een woning.

 

Description

Concreet: als u voor uw gezinswoning een hypotheek afsluit, kunt u slechts 90% van de koopwaarde lenen. Dit betekent dat u de resterende 10% uit uw zak moet halen, evenals de kosten die aan de overname zijn verbonden.

Als de frequentie van 100% kredietverlening steeds zeldzamer wordt, is er geen verbod te melden. De BNB is zich terdege bewust van het belang van dit type lening voor bepaalde kopers. Het is daarom altijd mogelijk om 100% van de waarde van het onroerend goed te lenen, op voorwaarde dat u uw zaak kunt rechtvaardigen. De NBB beperkt ook het aantal leningen tot 5% tot 100% of meer, en alleen voor starters. Dit betekent duidelijk dat banken een klantenkring kunnen hebben die bestaat uit 35% leners tegen 90% (en maximaal 5% voor leningen tegen 100%).

De opgelegde voorwaarden zijn nog strenger voor verhuurinvesteringen, waarvoor de lening niet meer dan 80% van de waarde van het onroerend goed mag bedragen. Ook hier kent de Nationale Bank een tolerantiemarge toe: 10% van het totale uitgeleende volume kan betrekking hebben op een hoger quotum, echter niet hoger dan 90%.

Volgens de federatie van de financiële sector zijn de wanbetalingen momenteel beperkt tot minder dan 1% van alle hypotheekleningen, een bewijs dat België "een gezond hypotheekbeleid" voert.

REGIONALE VLAANDEREN

De eerste grote verandering aan Vlaamse zijde is het verdwijnen van de woonbonus, die contraproductief wordt geacht in vergelijking met de prijzen. Het voordeel blijft bij degenen die ervan hebben geprofiteerd en de verwijdering ervan heeft alleen gevolgen voor nieuwe leningen. In ruil daarvoor dalen de registratiekosten van 7 naar 6%.

Vervolgens worden de energiebehoeften voor nieuwe woningen aangescherpt. We gaan dus van het niveau van energieverbruik (niveau E), van E40 naar E35 in 2020 met als doel om in 2021 niveau E30 te bereiken.

Ten slotte is het verplicht om elke accommodatie uit te rusten met rookmelders. Als deze verplichting al van toepassing was op de huurmarkt, is deze sinds 1 januari 2020 veralgemeend. Er zal dus één detector per verdieping nodig zijn om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

In Wallonië bestaat een dergelijke verplichting al, terwijl in Brussel alleen huurwoningen moeten worden uitgerust met deze detectoren.

REGIONAAL WALLONIE

Op 1 januari 2020 is de nieuwe erfpacht van kracht geworden.
Onder de hoofdrichtingen kunnen we de volgende elementen behouden:

De verplichting om een ​​schriftelijke en aangetekende huurovereenkomst te hebben.
Om de toegang tot land door jonge boeren te bevorderen, is de looptijd van de huurovereenkomst herzien. Loopbaan- en langlopende huurcontracten worden opgezet en ondersteund door fiscale prikkels.
Partijen moeten een inventaris opmaken.
Uitwisseling van percelen moet worden gemeld.
Einde van het recht van eerste weigering voor boeren ouder dan 67 jaar, zonder serieuze kopers en met een pensioen.
Er wordt een kortlopende huurovereenkomst (tot 5 jaar) en een loopbaanovereenkomst afgesloten.
Het recht van overheidsinstanties om milieuclausules op te nemen in huurovereenkomsten.

We hopen dat deze brief leerzaam is geweest en dat we dit jaar de kans krijgen om samen te werken of samen te vernieuwen.

Wij danken u voor uw vertrouwen.

Lecobel Vaneau
Place Brugmann 11, Ixelles 1050
Tel : +32 2 340 72 70
@ : lecobel@lecobel.be

Aangedreven door Google vertaling

Lees meer