Photo
urbanisme

DE PLANNING VERGUNNING

Chapô

Wat is een bouwvergunning?
De stedenbouwkundige vergunning is een door de gemeente of de regio afgegeven administratieve vergunning voor het uitvoeren van bouw- of renovatiewerkzaamheden aan een gebouw of het wijzigen van de bestemming.

Introduction

Wat is een bouwvergunning?

De stedenbouwkundige vergunning is een door de gemeente of de regio afgegeven administratieve vergunning voor het uitvoeren van bouw- of renovatiewerkzaamheden aan een gebouw of het wijzigen van de bestemming.
Wat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft, zijn de handelingen en werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, opgenomen in de Brusselse Code voor Regionale Planning (COBAT).
De stedenbouwkundige vergunning moet worden aangevraagd bij de bevoegde administratieve autoriteit alvorens de onder de overeenkomst vallende werkzaamheden uit te voeren.

 

Description

Aard van het door de bouwvergunning verleende recht

De bouwvergunning verleent aan de verkrijger het recht om gedurende de geldigheidsduur (die, tenzij verlengd, wordt vastgesteld op twee jaar), de werkzaamheden uit te voeren waarvoor hij is aangevraagd.
Bepaalde vergunningen staan ​​de uitvoering van geautoriseerd werk slechts toe voor een beperkte periode, wat in dit geval is vastgelegd in het besluit tot verlening van de vergunning (verzoek tot plaatsing van een reclameapparaat of een satellietschotel bijvoorbeeld) .

Voorwaarden waaraan de vergunningaanvraag moet voldoen

Als het gaat om de bouw of renovatie van een gebouw, de daaropvolgende ontwikkeling van het uiterlijk of om de bestemming te wijzigen, moet de vergunningaanvraag vergezeld gaan van een plan opgesteld door een architect, het beschrijven van de uit te voeren werkzaamheden.
Bepaalde zogenaamde "kleine werkzaamheden" zijn echter vrijgesteld van een bouwvergunning, of van het advies van de gemeenteambtenaar of de adviescommissie, of van de tussenkomst van een architect. COBAT bepaalt deze gevallen van vrijstelling.
De handelingen en werken die zijn vrijgesteld van een bouwvergunning, moeten niettemin voldoen aan de voorschriften van een bestemmingsplan, een verkavelingsvergunning of een stedenbouwkundige regeling van de gemeente of regio .
Er zijn ook specifieke of strengere regels voor beschermd erfgoed.

Wie kan een bouwvergunning aanvragen en wat is de procedure voor het aanvragen?

Iedereen kan zo'n verzoek indienen.
De aanvrager hoeft niet noodzakelijkerwijs de eigenaar te zijn van het betreffende goed of de desbetreffende grond, maar moet de verleende vergunning kunnen uitvoeren.
Indien hij niet de eigenaar is, moet de aanvrager bij zijn vergunningaanvraag een document voegen waaruit blijkt dat hij de eigenaar heeft gewaarschuwd dat hij voornemens is een vergunningaanvraag op zijn eigendom in te dienen.
De aanvraagprocedure kan worden onderverdeeld in 4 fasen:

1. Het indienen van het bestand.

2. Verificatie van het dossier, dat binnen dertig dagen na ontvangst van het verzoek aanleiding geeft tot afgifte door de bevoegde autoriteit, hetzij van een ontvangstbevestiging als het dossier compleet is, hetzij van een ontvangstbevestiging onvolledig als het bestand onvolledig is, in welke ontvangstbevestiging worden de ontbrekende documenten vermeld.

3. Uitvoering van de verschillende onderzoeksmaatregelen (openbaar onderzoek, overlegcommissie, raadpleging van de verschillende adviesorganen, advies van de gedelegeerde ambtenaar).

4. De definitieve beslissing, namelijk de verlening of weigering van de gevraagde vergunning.

De termijn die de bevoegde autoriteit moet hebben om de vergunning af te geven of te weigeren, wordt door COBAT vastgesteld en wordt berekend vanaf de datum van de volledige ontvangstbevestiging.

Wie geeft de bouwvergunning af?

De autoriteit die verantwoordelijk is voor de afgifte van de stedenbouwkundige vergunning is afhankelijk van de aard van de uit te voeren werkzaamheden, hetzij de gemeente vertegenwoordigd door haar college van burgemeesters en schepenen, hetzij de regio.

 

Verkoopafdeling Brussel

 

Place Georges Brugmann 11,
1050 IXELLES

Tel: +32 2 346 33 55
E-mail: lecobel@lecobel.be

Maandag t / m vrijdag 9.00 - 18.00 uur - zaterdag 11.00 - 14.30 uur

Aangedreven door Google vertaling

Lees meer